Waarom niet gewoon sparen of beleggen voor mijn pensioen?

Eigen baas? Eigen pensioenregeling! En het goede nieuws is dat de Belastingdienst u een handje helpt… u krijgt belastingvoordeel. In ruil voor dat belastingvoordeel mag u van de Belastingdienst elk jaar maximaal uw jaarruimte op een pensioenrekening storten. Heeft u uw IB-aangifte over 2014 ingevuld? Dan kunt u nú uw jaarruimte berekenen en op uw rekening storten.

Waarom zou ik niet gewoon zelf sparen of beleggen voor mijn pensioen?

Ons antwoord is natuurlijk gekleurd, want wij zijn koopmannen (en heel wat koopvrouwen trouwens) in pensioen. Natuurlijk kunt u prima zelf sparen of beleggen voor uw pensioen, zonder Brand New Day. Er zijn dan een paar voor- en nadelen. Met als belangrijkste nadeel: zelf doen, zonder fiscaal voordeel, scheelt later gewoon enorm veel pensioen.

 

Belangrijkste voordeel zelf doen

  • Altijd vrij over het geld kunnen beschikken

 

Belangrijkste nadelen zelf doen

  • Geen belastingvoordeel bij lager belastingtarief na pensioen
  • Geen vrijstelling vermogensrendementsheffing van 1,2% per jaar

 

Scheelt dat belastingvoordeel zoveel?

Ja, al snel zo’n 40% meer pensioen.

Er zijn 2 belastingvoordelen. Allereerst kunt u de inleg op uw ZZP pensioenrekening verrekenen met uw IB-aangifte. Net zoals de hypotheekrente. Dus als u bijvoorbeeld in de 52%-belastingschijf valt en € 6.000 op uw rekening stort, krijgt u van de belastingdienst € 3.120 terug. Met het geld op de pensioenrekening moet u straks, als u met pensioen wilt, een uitkering aankopen. Over die uitkering betaalt u dan belasting. Als u na pensionering met uw inkomen in een lager belastingtarief valt, heeft u voordeel. Als u in hetzelfde belastingtarief valt, is er geen voordeel.

Maar over het belangrijkste belastingvoordeel hoor je weinig. Dat is namelijk dat u over het geld op uw ZZP Pensioenrekening niet elk jaar 1,2% vermogensrendementsheffing hoeft te betalen. Deze belasting betaalt u als u meer dan € 21.330 aan spaargeld en/of beleggingen heeft (of samen met uw partner meer dan € 42.660). Misschien denkt u “1,2% per jaar, daar word ik niet rijk van.” Nou… dat is wel zo. Vergelijk het met 1,2% meer spaarrente per jaar. Ook dat tikt aan.

Een voorbeeld

Stel: u stort nu € 10.000 op een vrije beleggingsrekening. Het geld wordt neutraal belegd (50% aandelen, 50% obligaties, voorbeeldrendement 6,20% per jaar). Na aftrek van alle kosten groeit dit bedrag in 30 jaar aan tot € 36.315. Als u hetzelfde bedrag op een ZZP pensioenrekening stort (zelfde neutrale profiel, zelfde voorbeeldrendement, zelfde beleggingskosten, zelfde looptijd), dan heeft u over 30 jaar € 51.165. Dus zo’n 40% méér. Dat komt omdat u – ervan uitgaande dat u boven de vrijstellingsgrens valt – op uw vrije beleggingsrekening elk jaar 1,2% belasting over het vermogen betaalt. En dus 1,2% minder rendement per jaar heeft. Door het belastingvoordeel heeft u voor hetzelfde geld in dit voorbeeld 40% méér pensioen.

FOR en stakingswinst

Naast de jaarruimte kunnen ZZP’ers ook gebruikmaken van de FOR en de stakingswinst. Hiervoor gelden andere belastingvoordelen. Op onze website kunt u hier meer over nalezen. Heeft u hierover vragen? Neem dan gerust contact op met de Klantenservice.

Jaarruimte berekenen

Heeft u uw belastingaangifte over 2014 gedaan? Dan kunt u nu uw jaarruimte berekenen en dit bedrag overmaken naar uw pensioenrekening. Op onze site kunt u alles over de jaarruimte nalezen.