Mag ik onbeperkt geld overmaken naar mijn kind? #vraagvandemaand

Ja, dat mag. Maar als u als ouders méér dan € 5.320 in een jaar schenkt, moet u schenkbelasting betalen (10% tot een bedrag van € 122.269). Natuurlijk mogen ook grootouders of andere familieleden geld schenken. Daarvoor geldt een lagere vrijstelling: € 2.129. Daarboven moet weer schenkbelasting betaald worden.

Er zijn echter situaties dat u méér mag schenken dan € 5.320 per jaar. Bijvoorbeeld als u uw kind wilt helpen met de aankoop van een huis. Dan mag u tot maximaal éénmalig € 100.000 schenken. Het lijkt ons wel dat u dan de ouder van de eeuw bent ja, met zo’n schenking. Ook mag u voor een ‘dure studie’ van uw kind éénmalig € 53.176 schenken.

Op de site van de Belastingdienst kunt u alles lezen over de schenkingen en de voorwaarden.

Maar waar laat u zo’n schenking? Op de kinderrekening van Brand New Day natuurlijk. Dat is een beleggingsrekening die op naam van uw kind staat, maar u de inloggegevens van beheert. Als uw kind 18 wordt, kan hij/zij zelf over het geld beschikken. Dat is wettelijk nou eenmaal zo geregeld. Koude rillingen bij de gedachte dat uw kind op zijn of haar 18e over het geld kan beschikken? Open dan een beleggingsrekening. Dan doet u géén schenking (de rekening staat op uw naam), maar u kunt wél zelf bepalen wanneer u het geld aan uw kind schenkt.

Heeft u een adviseur? Vraag dan uw adviseur een kinder- of beleggingsrekening voor u te openen.

Meer weten over de kinderrekening? Onze Nikki van de klantenservice legt het u haarfijn uit in onderstaande video.