Dividend uitkeren: hoe zit dat nou precies?

Eind mei is dividend uitgekeerd. Tenminste: sommige BND beleggingsfondsen hebben dividend uitgekeerd. Bij de andere fondsen is het dividend automatisch binnen het fonds herbelegd. En als dividend wordt uitgekeerd, wordt soms dividendbelasting ingehouden en soms weer niet. Hoe zit dat nou? Hieronder leest u er meer over.

Wanneer wordt dividend uitgekeerd?

Het BND Paraplufonds, waar al onze BND beleggingsfondsen onder vallen, heeft de verplichting om inkomsten uit de beleggingen uit te keren aan de participanten (lees: de beleggers in dat fonds). Die inkomsten zijn bijvoorbeeld dividend of de couponrente van een obligatie.

De meeste BND beleggingsfondsen beleggen één op één in een fonds van Vanguard. De beleggingsfondsen van Vanguard keren geen dividend uit, maar herbeleggen het dividend direct weer binnen het fonds. De BND fondsen die in zo’n fonds van Vanguard beleggen (alle aandelenfondsen en het BND Euro Obligatie Indexfonds), ontvangen dus géén dividend. En keren dus ook geen dividend uit.

Sommige BND obligatiefondsen beleggen echter niet in een fonds van Vanguard, maar direct in bepaalde obligaties. Deze fondsen ontvangen wél inkomsten – in de vorm van couponrente – en keren dit dus ook uit. Hieronder ziet u welke BND beleggingsfondsen in mei dividend hebben uitgekeerd en hoeveel.

Koers na dividenduitkering Dividend
BND Staatsobligatiefonds 2016 € 9.66 € 0,321520
BND Staatsobligatiefonds 2018 € 10.55 € 0,316558
BND Euro Staatsobligatiefonds Lang € 12.50 € 0,157327
BND Euro Staatsobligatiefonds Kort € 11.04 € 0,254770
BND Euro Staatsobligatiefonds Lang Inflatie € 12.76 € 0,143646
BND Euro Staatsobligatiefonds Kort Inflatie € 10.17 € 0,059831

Uitleg: dividenduitkering mei 2015

Wat gebeurt er met de koers na een dividenduitkering?

De bovenstaande BND obligatiefondsen die dividend uitkeren, noteren na de dividenduitkering ‘ex dividend’. Dat wil zeggen dat de koers van het fonds is gedaald met het dividend dat uitgekeerd is. Bij Brand New Day worden van dat uitgekeerde dividend – eventueel na inhouding van dividendbelasting (zie hieronder) – direct weer participaties van het betreffende obligatiefonds aangekocht. Als er géén dividendbelasting wordt ingehouden, is uw waarde in dat fonds hetzelfde gebleven… de koers van het fonds is gedaald, maar u heeft door de aankoop meer participaties. Als er wél dividendbelasting is ingehouden, is uw waarde in dat fonds gedaald met precies het bedrag van de ingehouden dividendbelasting.

De BND beleggingsfondsen die in de fondsen van Vanguard beleggen, keren dus geen dividend uit. Het dividend wordt direct binnen het fonds van Vanguard herbelegd. Deze fondsen noteren dus ook niet ‘ex dividend’. Het dividend maakt onderdeel uit van het fondsvermogen en wordt nooit uitgekeerd.

Wanneer wordt dividendbelasting ingehouden?

Dat is afhankelijk van het type rekening dat u bij Brand New Day heeft. Want alleen als het vermogen op de rekening in ‘Box 3’ valt (vrij beschikbare spaar- en beleggingsrekeningen), moet de aanbieder verplicht 15% dividendbelasting inhouden. Deze dividendbelasting kunt u bij uw IB belastingaangifte weer terugvorderen. U krijgt dan het volledige bedrag aan ingehouden dividendbelasting weer terug. U hoeft niet zelf uit te pluizen of (en zo ja hoeveel) dividendbelasting is ingehouden… in uw financieel jaaroverzicht van Brand New Day ziet u precies hoeveel dividendbelasting over voorgaand jaar is ingehouden.

 Type rekening Dividendbelasting
Beleggingsrekening Ja
Kinderrekening Ja
Pensioenrekening vrij vermogen Ja
Pensioenrekening DGA Ja
Pensioenrekening Nee
Pensioenrekening ZZP Nee
Hypotheekrekening Nee
Gouden handdrukrekening Nee
Opbouwverzekering Nee