Sparen of beleggen? Wat is wijsheid?

Berichten over rentedalingen vliegen ons al jaren om de oren. Mensen kiezen daarom steeds vaker voor beleggen in plaats van sparen. Maar wat is precies het verschil? En wat zijn de risico’s van beleggen? Want dat beleggen risico met zich meebrengt is algemeen bekend. Dat er een verschil is tussen beleggen in aandelen en beleggen in obligaties is voor veel mensen ook niet nieuw. Maar hoe groot dit risico precies is kan bijna niemand goed uitleggen. Ook Brand New Day ontvangt hier veel vragen over van klanten. Tijd om alles eens op een rijtje te zetten.

Wat is een aandeel?
Een aandeel vertegenwoordigt een stukje van een bedrijf. Wanneer het bedrijf meer waard wordt, stijgt de waarde van het aandeel en vice versa. Het risico en verwachte rendement van aandelen zijn hoger dan die van obligaties.

Wat is een obligatie?
Een obligatie is niets anders dan het uitlenen van geld aan een bedrijf of overheid. De koper van een obligatie ontvangt van de obligatie-uitgever een vergoeding. Met het risico dat het bedrijf of de overheid failliet gaat en de lening niet (terug-)betaalt. Het risico en verwachte rendement van obligaties liggen lager dan bij aandelen maar hoger dan bij sparen.

Wat is sparen?
Bij sparen wordt vaak al snel gedacht aan een spaarrekening bij een bank. Over het bedrag op de rekening wordt een vergoeding betaald: de spaarrente. De risico’s van sparen zijn beperkt, de opbrengsten ook.

Wat is het verstandigst: sparen of beleggen?
Of sparen of beleggen het beste bij u past, hangt af van het risico dat u wilt lopen en de termijn waarop u over het geld wilt beschikken. Wilt u weinig risico lopen? Dan komt u automatisch bij de optie sparen terecht. Het nadeel van sparen is dat u als spaarder koopkracht kunt verliezen. Dit gebeurt als de spaarrente lager is dan de inflatie. U kunt dan met hetzelfde bedrag minder kopen dan voorheen.
Wilt u uw geld voor langere tijd wegzetten (meer dan 5 jaar) en vindt u het geen probleem om een bepaalde mate van risico te lopen, dan kunt u zich wat meer gaan verdiepen in de exacte risico’s en rendementen van beleggen.

Hoe risicovol is beleggen?
Hoe risicovol beleggen is hangt af van uw risicoprofiel. Dit kan variëren van zeer defensief naar zeer offensief met hier tussenin de categorieën defensief, neutraal en offensief. Zeer defensief betekent dat u 100% in obligaties belegt. Zeer offensief betekent dat u 100% in aandelen belegt. Zoals hierboven beschreven is het risico en het verwachte rendement van aandelen hoger dan van obligaties en andersom. Hoeveel risico u neemt, bepaalt u zelf.

Sparen of beleggen: de lange termijn
Geld opzij zetten voor de toekomst doen veel mensen voor een lange periode. In de grafiek hieronder hebben wij daarom het rendement van sparen en het rendement van beleggen in aandelen (100%) gedurende een lange periode vergeleken. In de grafiek ziet u 68 periodes van elk 20 jaar, geteld vanaf 1928. Beurspieken en -dalen zijn hierin meegenomen. En wat blijkt? In 1 van de 68 periodes leverde sparen een (iets) hoger rendement op. In 67 van de 68 periodes leverde beleggen een (fors) hoger rendement op. Dus als u tijd heeft en wat risico kunt en wilt nemen, kan beleggen een rendabele keuze zijn.

De kleine lettertjes: Gemiddeld rendement per jaar van sparen en beleggen per periode van 20 jaar (1928 – 2015) bij een éénmalige inleg. Beleggen: Data S&P (vanaf 1928), MSCI World Index (vanaf 1969 in USD, vanaf 2004 eurohedged). Sparen: Data Amerikaanse 3-maands rente (vanaf 1928) en 3-maands cash Libor rente (vanaf 2004). De rendementen uit het verleden bieden natuurlijk geen enkele garantie voor de toekomst.